Als je eraan denkt om met de tijd mee te gaan en je geld om te zetten in Ethereum moet je aan het volgende denken. Ethereum is op dit moment het belangrijkste decentrale applicatienetwerk dat ontwikkeld is geworden op basis van Bitcoin’s broncode. Ethereum 1.0 werd door Vitalik Buterin in 2013 ontwikkeld. Deze softwareontwikkelaar was niet tevreden over de beperkte programmeerbaarheid van Bitcoin. Hij wilde een meer flexibele en Turing Complete programmeertaal toevoegen aan de broncode. Op basis van Bitcoin’s broncode heeft Vitalik Buterin een nieuwe blockchain en crypto-ecosysteem ontwikkeld; Ethereum.

Ethereum werd op 30 juli 2015 gelanceerd waarbij direct 72 miljoen ethers (ETH) in omloop werden gebracht. De visie was het verwezenlijken van een decentrale supercomputer (Ethereum) voor het draaien van decentrale applicaties op basis van slimme contracten. Wat verder ook nieuw is dat de ontwikkeling van het project onder beheer van een Zwitserse stichting is geplaatst, de Ethereum Foundation. Deze structuur wordt vaker in de open-source softwareontwikkeling toegepast. Bovendien werd er op Ethereum een Decentrale Autonome Organsatie (The Dao) gelanceerd op Ethereum die zou werken als een decentraal fonds voor durfkapitaal voor de verdere ontwikkeling van nieuwe projecten. Helaas, door een kwetsbaarheid in de code kon een hacker in 2016 50 miljoen dollar in ETH stelen. Dit zorgde voor een eerste crisis waarbij Ethereum in twee verschillende blockchain projecten splitste: een nieuwe versie Ethereum (ETH) waarbij de transacties van de hacker ongedaan werden gemaakt; en Ethereum Classic (ETC) de originele blockchain die alles bij het oude liet.

Vitalik Buterin en de belangrijkste ontwikkelaars werkten aan Ethereum (ETH) en maakte van de verdere ontwikkeling van het platform een groot succes. Het bleef vooral populair als een manier om geld op te halen voor nieuwe startups door zogenaamde Initial Coin of Token Offerings. Deze ongereguleerde beursgangen op Ethereum’s blockchain zorgde voor meer belangstelling en ophef aangezien veel oplichters actief waren. Op basis van een whitepaper konden oplichters door het uitgeven van een waardeloze token enorm veel geld ophalen. Niet alle ICO’s waren slecht. Werelds grootste exchange Binance is op basis van een ICO opgestart geworden. Het succes van Ethereum heeft bijgedragen tot de enorme stierenmarkt van 2017. De koers van ether behaalde een record van 1389 dollar op 15 januari 2018. Ethereum speelt in 2020 een grote rol in het ondersteunen van de DeFi-beweging en de uitgave van stablecoins.

Ethereum 2.0 en risico’s

Ethereum 1.0 zit nu in een proces om naar een nieuwe tweede versie te verhuizen. Ethereum 2.0 die uiteindelijk alle projecten kan ondersteunen. De Ethereum 1.0 technologie is niet schaalbaar om alle applicaties en tokens te kunnen ondersteunen. Deze 1.0 naar 2.0 verhuizing zal in meerdere stappen worden verwezenlijkt, echter er bestaat ook het risico dat de verhuizing niet succesvol zal gaan in 2021. Dit zal in het voordeel zijn van de concurrenten van Ethereum, waaronder Polkadot, EOS en Cardano.

Ethereum kopen tips

Wil je Ethereum kopen? Cyptovaluta kopen is tegenwoordig makkelijk voor elkaar te krijgen. Je kunt crypto altijd makkelijk 24/7 online kopen. Voordat je de aankoop doet is het wel handig om na te gaan welke partij betrouwbaar is. Er zijn namelijk tal van handelsplatformen die crypto’s verkopen, zoals Bitvavo, Blox, BTC Direct, Litebit, Etoro, Plus500 en nog veel meer. Maak een vergelijking en neem je tijd hiervoor. Ga na welke het best bij jouw behoefte passen. Ga de voor- en nadelen na, ga de betaalopties na. Na je platform en betaalmethode gekozen te hebben, kan je nagaan hoe je je de aangekochte crypto’s wil bewaren. Er zijn tal van wallets waaruit je kan kiezen, ga na welke bij jouw behoefte past. Je kan kiezen uit online, papieren, desktop, mobiele, en hardware wallets. Maak een goeie vergelijking, denk hierbij niet in termen van vandaag of morgen. Denk in termen van wat wil ik nog kunnen doen met de aangekochte crypto’s in de komende aantal jaren. Kies op basis hiervan je wallet. Na je wallet gekozen te hebben kan je overgaan tot het aanmaken van je account en aanschaffen van de gewenste cryptovaluta bij het platform van je keuze.

Hoe gebruik je de ether (ETH) Ethereum tokens?

Je kan Ethers ETH gebruiken om te programmeren op de Ethereum blockchain. Het is ontwikkeld om de GAS-fees op Ethereum mee te betalen. Verder op verschillende webshops en in verschillende winkels kun je ook ETH gebruiken. Je kan zelfs crypto’s als gift sturen voor een vriend(in) of relatie, als die een crypto wallet heeft. Er komen tegenwoordig steeds meer bedrijven erbij die alle mogelijke crypto’s als betaalmiddel accepteren. Je kan crypto overmaken naar hun specifieke crypto- adres om je betaling te voldoen. Je kan ook een cryptocreditcard aanvragen, dit werkt op basis van de inhoud van je wallet. Via Visa of Mastercard worden je crypto’s omgezet in valuta voor gebruik. Je verstrekt dus credit aan jezelf uit je crypto account.